Седемдесет и една годишен французин днес призна пред съда, че е дрогирал бившата си съпруга и е канил десетки мъже да я изнасилват, докато сам също я е насилвал сексуално в продължение на близо десетилетие, предаде Асошиейтед прес. Той поиска прошка от нея и трите им деца.

„Днес заявявам, че заедно с останалите мъже тук, съм изнасилвач“, каза Доминик Пелико пред съда. „Те знаят всичко. Не могат да кажат друго“, добави той.

Съдят пенсионера, позволил непознати да изнасилват съпругата му с години

Показанията на Пелико са най-важните в процеса, който шокира Франция и повдигна нови въпроси за сексуалното насилие. Същевременно много хора се надяват, че показанията му ще хвърлят светлина, за да се опитат да разберат немислимото, посочва АП.  

Основният подсъдим вече направи самопризнания пред разследващите, но показанията му пред съда ще бъдат ключови за решаване на съдбата на останалите около 50 мъже, подсъдими по случая. Много от тях отричат да са изнасилвали Жизел Пелико, като твърдят, че са били манипулирани от тогавашния ѝ съпруг или са вярвали, че тя е била съгласна.

Масови протести след потресаващия случай с изнасилвана жена

Жизел Пелико стана символ на борбата срещу сексуалното насилие във Франция, след като се съгласи да излезе от анонимност по това дело и позволи процесът да бъде публичен и отворен за медиите. Очаква се жената да даде обяснения пред съда по-късно днес след показанията на бившия си съпруг.

Френският закон забранява изслушванията в съдебна зала да бъдат заснемани или филмирани.

Доминик Пелико беше доведен в съда през специален вход, до който медиите нямат достъп, тъй като той и някои от останалите подсъдими са задържани в предварителен арест докато тече процесът. Подсъдимите, които не са арестувани, пристигнаха в съда с медицински маски на лицата, за да не бъдат снимани от медиите.