С премиера на България Кирил Петков се запознахме на Мюнхенската конференция преди два месеца. Тогава ние говорехме, че искаме мир, а Русия казваше, че не възнамерява да напада. Но вече 64 дни виждаме колко струват заявленията на руските управници. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски след среща с премиер Кирил Петков.

"Ние усещаме, че целият цивилизован свят днес е солидарен с Украйна, включително и България. Украйна както никога, има нужда от подкрепата на надеждните си приятели, за да отстоява правото на живот на нашия народ. Тази борба не е само борба за Украйна, сега ние в Украйна защитаваме ценностите на цяла Европа, на целия свят, свободата на целия европейски народ и точно сега в Украйна се решава дали другите европейски народи ще могат да живеят свободно и демократично.. 

Обсъдихме взаимодействие в енергетиката - Украйна е готова да снабдява България с електроенергия, да съдейства за диверсификацията на газа през Трансбалканския газопровод”, каза още Зеленски.    

Той каза още, че с Петков са говорили за установяване на взаимодействие за ремонт на украинска военна техника в български военни мощности.

Украйна ще спечели тази война! Отвърна на свой ред премиерът Кирил Петков.

"Всички демократични държави стоят зад вас. Няма никакво съмнение в моя ум за друг изход на войната", каза още министър- председателят.

"Имаме толкова общи области за подкрепа – България и балканските държави да купуват украински ток, което ще помогне много на икономиката ви. Ще се радваме Варна да се превърне в логистичен хъб за вашата пшеница и слънчоглед. Когато говорихме за енергийна сигурност, България може да бъде инструмент за енергийната сигурност на Украйна и може да доставя газ от терминалите за втечнен газ от Гърция и Турция и ще даде на двете държави допълнителен приток на гориво", посочи Петков.

"Ще се радвам България да е част от реконструкцията на Украйна. Благодаря Ви за помощта за българския кораб и моряци", посочи Петков. "Вашето искане за военнотехническа помощ по отношение на реконструкцията и ремонта на машини в български фабрики ще е добра възможност за Украйна и България да направи този ремонт. Много е важно за България Украйна да вижда ясен път към ЕС, време е за нас да кажем: "Това е мястото, към което Украйна принадлежи".

Очаквайте подробности!

Срещата между Кирил Петков и Зеленски започна ВИДЕО