Преговорите между Русия, Украйна, Турция и представители на ООН за възобновяване на черноморския износ на украинско зърно са довели до споразумение за формиране на координационен център, за да се гарантира безопасността на маршрутите.

Това съобщи турският министър на отбраната Хулуси Акар. Споразумение ще бъде подписано следващата седмица, когато всички страни се срещнат отново, като страните са се споразумели за съвместен контрол за проверка на зърното в пристанищата.

Очаква се изявление да направи и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. 

Руска, украинска и турска военна делегация се срещнаха с представители на ООН в Истанбул в сряда за разговори за възобновяване на износа на украинско зърно от основното черноморско пристанище Одеса, докато глобалната хранителна криза се влошава.

ООН и Турция се опитват да посредничат в дискусиите за рестартиране на ключовия износ на зърно от Украйна. Но напрежението нараства заради твърденията за откраднати доставки, които Москва отрича.

Украйна разпали надеждите за увеличаване на износа на зърно въпреки руската блокада на черноморските пристанища, като обяви, че корабите са започнали да преминават през важно устие на река Дунав, пише News.bg.

През последните четири дни 16 кораба преминаха през устието на река Бистре, заяви заместник-министърът на инфраструктурата Юрий Васков. Той допълни, че плановете на Киев са да се поддържа това темпо.

От ведомството уточняват, че в момента 16-те кораба чакат да бъдат натоварени с украинско зърно за износ към чуждестранни пазари, докато още над 90 кораба чакат своя ред в румънския канал Сулина.