Фотографът Бен Джеймс е известен с това, че пътува по света и снима изоставени сгради. В снимките му животът сякаш замръзва, кадрите учудват с някаква обреченост и в същото време красота. Не толкова отдавна той посети село в покрайнините на испанския град Севиля и представи на своите последователи в Instagram снимки на изоставена къща, в която имаше 1000 кукли.

Сред куклите има кукли бебета, парцалени кукли, ретро и обикновени от масовия пазар. Нотката на пустош не ги е подминала: покрити са с прах, а някои са почернели от времето, вятъра и влагата.

изоставена къща за кукли испанияцял екран
Цялото пространство в къщата е изпълнено с кукли

Историята на тази къща е много трагична. До 2017 г. в нея е живяла жена, която е загубила две деца. За да се справи с болката от загубата, тя започва да събира кукли, които й напомнят за мъртвите деца. Когато жената починала, никой не влизал в къщата, поради което вече шест години всичко в нея е запазено такова, каквото е било в деня на смъртта на собственичката.

Селяните избягват да ходят там и да вземат повече кукли, защото вярват, че душите на децата живеят в играчките и всеки, който вземе кукла, ще бъде обладан и ще умре. Хората са сигурни, че куклите са прокълнати.

изоставена къща за кукли испанияцял екран
Местните вярват, че душите на децата живеят в кукли. Снимка: Бен Джеймс/Instagram

"Никой не беше допуснат в къщата. Тя беше отшелник... жителите се страхуваха да се доближат до къщата. Те бяха убедени, че жената е полудяла и къщата е прокълната", казва фотографът.

Отвън изветрялата фасада контрастира рязко с внимателно изработения и запазен интериор.

къща, изоставена къща, куклицял екран
След смъртта на стопанката на къщата през 2017 г. никой не е влизал тук Снимка: Бен Джеймс/Instagram

Според Бен, по време на работата му в сградата "има няколко момента, когато някои от куклите, може би поради вятъра, започват да звънят, сякаш местите куклите и те свирят музика." Изглеждаше много зловещо.

изоставена къща, куклицял екран
Зловещо впечатление правят куклите по стените

Имайте предвид, че на страницата на Джеймс има много снимки, които изобразяват изоставени къщи, мотели, болници, кафенета и много други. Майсторът умее да улавя най-акцентираните моменти, благодарение на което картините му наистина завладяват публиката.

Превод: GlasNews