Хиляди шофьори на камиони се включват в протеста срещу задължителните ковид сертификати за работници в Италия. Те заплашват да блокират магистралите, като карат с 30 километра в час, информира qds.it.

Датата на протестние действия е понеделник - 27 септември.

Стотици видеозаписи на превозвачи, които от кабината мобилизират свои съмишленици, заляха Telegram.

Както е известно, Италия задължи работници от много сектори да имат „зелен пропуск“ - доказателство за ваксинация, отрицателен тест или възстановяване от вируса. Но в края миналата седмица бе обявено мярката се "разширява" и ще важи за абсолютно всички работници в страната. Тя влиза в сила от 15 октомври. Мярката е първа за Европа и едни от най -строгите в света. Нейната цел е да се увеличи броя на ваксинираните граждани.

Така тя засегна и превозвачите, които бързо реагираха.

„35 хиляди шофьори на камиони се организират, за да спрат престъпниците на диктатурата“, пише анонимният мениджър на канала Telegram „Стига диктатура!“.

„От 00.00 часа на 27 -и и през цялата седмица блокираме магистралните ленти, като се движим с 30 км/ч #nogreenpass“.

В началото на септември Фао Кобас, от профсъюза на организация за тежкотоварни автомобили, на свой ред обяви стачка за 11 октомври, за да се протестира - „срещу всяка форма на задължителна ваксинация срещу Covid за служителите.