Руският президент Владимир Путин потвърди днес, че голямото контранастъпление, което Украйна подготвя от месеци, е започнало на фронта, но добави, че силите в Киев не са успели да постигнат целите си, предаде Франс прес.

"Можем уверено да кажем, че тази офанзива е започнала, както се вижда от използването на украинските стратегически резерви", каза Путин във видео, разпространено в "Tелеграм" от репортер на руската обществена телевизия.

По думите на руския президент боевете продължават от пет дни, но "украинските войски не са постигнали целта си в нито едно от направленията на боевете".

Изтребители на Великобритания прихванаха руски самолети

"Всички опити за контранастъпление, направени досега, се провалиха, но режимът в Киев все още има офанзивен потенциал“, добави Путин, уверявайки, че руският ответен удар "ще се основава на тази констатация".

Руската армия съобщи за интензивни боеве в Южна Украйна през последните дни, твърдейки, че е отблъснала няколко украински атаки, които биха могли да бъдат началото на мащабното контранастъпление, подготвяно от месеци от украинския генерален щаб.


Украйна, чиято армия сега е снабдена с модерно западно военно оборудване, изглежда не бърза да обявява контранастъплението си, като същевременно продължава да поддържа стратегията си неясна.

Путин каза кога Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус

Според украинския заместник-министър на отбраната киевските сили извършват "активни бойни операции" близо до опустошения град Бахмут на изток и водят "позиционни боеве" на юг, където руските войски са в отбрана.

Руската армия направи във вторник необичайно признание - за смъртта на 71 свои войници в операциите, целящи да отблъснат украинските атаки по целия фронт, посочва АФП, цитирана от БТА.

Путин увери днес, че украинските загуби са "около три към едно" в полза на Русия.