Двама души са загинали в Полша, след като две заблудени руски ракети са паднали близо до границата с Украйна, съобщиха световните медии.

Ракетите са паднали в натовската държава след масовите бомбардировки на Русия над украинските градове по-рано във вторник, при които бяха изстреляни над 100 ракети.

Според информациите, високопоставен служител на американското разузнаване е заявил, че ракетите са с руски произход.

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки свика спешно Комитета по въпросите на националната сигурност и отбраната, потвърди говорителят на правителството Пьотр Мюлер, като местни информационни сайтове твърдят, че това вероятно е резултат от експлозиите.

Ракетите са паднали в град Пжеводов и са поразили силоз за зърно. Съобщава се, че полицията, прокуратурата и армията вече са на мястото.

Същевременно полските въоръжени сили са в "повишена готовност".

Някои анализатори предполагат, че целта на ракетите може да е била Лвов, украински град на около 100 км южно от Пжеводов.

Ракетата е паднала на 65 км в Полша.

"Най-важните хора в страната" присъстват на извънредната среща в Полша, съобщи местното радио Zet.

Радиостанцията съобщи също, че в отговор са задействани военни самолети.

Съгласно член 5 нападение срещу един съюзник на НАТО се счита за нападение срещу всички съюзници.

От Пентагона заявиха, че още не може да потвърди съобщенията в медиите, че две руски ракети са паднали на територията на Полша - страна членка на алианса, но че разследва твърденията.