В Лондон активисти окупираха сграда за 50 милиона британски лири, собственост на руския бизнесмен Олег Дерипаска, близък до руския президент Владимир Путин, и заявиха, че там ще бъдат настанени украински бежанци. Това съобщи Daily Mail.

Имението принадлежи на семейството на петролния магнат Олег Дерипаска, един от седемте олигарси, които бяха санкционирани от правителството на Обединеното кралство миналата седмица за това, че са „прокремълски“ и имат „близки връзки“ с Путин.

Отбелязва се, че активистите са влезли в сградата в елитния квартал на Лондон Белгравия в полунощ и са закачили там украинско знаме и транспаранти с надписи „Имотът е освободен“ и „Путин, отивай на ма*ната си“.

Те казаха, че ще останат в къщата на Дерипаска, докато войната на Путин в Украйна приключи. Междувременно те планират да настанят украински бежанци в помещенията, пише изданието.

"Планираме да останем, докато Путин спре войната. Путин е отговорен за това, че хората губят домовете и земите си. Санкциите не са достатъчни. Правителството действа бавно - те играят игри", цитира един от активистите Daily Mail.

Друг протестиращ отбеляза, че имуществото на Дерипаска "принадлежи на украински бежанци".

Лондонската полиция съобщи, че на мястото са пристигнали служители на реда.