Всеки, който купува прясна риба, иска тя да е наистина прясна. За съжаление, това невинаги е така. Риба тон, която изглежда свежа на рафта в магазина, може да е тук от седмици...

Германските и международните власти разкриха измама, свързана с незаконно боядисване на риба тон. Според Федералната служба за защита на потребителите и безопасността на храните (BVL), 15 такива случая са известни само в Германия. Според представителя на организацията тези продукти не представлявали риск за здравето. Остарели риби с остатъци от боя бяха открити в Хамбург, Хесен, Саксония и Северен Рейн-Вестфалия.

Според BVL рибите са били незаконно третирани с въглероден оксид, нитрат или нитрити. Освен това лабораторията открива повишена концентрация на аскорбинова киселина и други съставки, които не могат да бъдат идентифицирани.

Известно е, че пресният тон е червен на цвят. С течение на времето той придобива кафеникаво-сив оттенък. Ако при преработката на риба тон се използват незаконни вещества, месото му може да запази червения си цвят до два месеца.

„Потребителите са грубо измамени. Прясно изглеждащият тон може да не е толкова свеж“, се казва в изявление на BVL.

Точният брой на "оцветените" продукти не е известен на Федералната служба за защита на потребителите и безопасността на храните към този момент. Проблемът с боядисването на риба тон съществува и в други страни от ЕС.

Как ли е в България?