Разводът на Великобритания с ЕС ще бъде отложен за пореден път. Това смята не кой да е, а един от радетелите за излизането на страната от съюза - Найджъл Фараж.

Според политика действащия в момента премиер Борис Джонсън ще се провали със сделката за Brexit, предават от агенция “Ройтерс”. По думите на Фараж парламентът ще отхвърли за пореден път опита на Джонсън да постигне сделка с Брюксел в последния момент.

“Кръстникът на Brexit” е категоричен, че Великобритания в момента се намира в най-тежката си ситуация от Английската революция от XVII в. насам. Според него Борис Джонсън представлява голяма заплаха за Консервативната партия.

“На срещата през октомври Брюксел ще даде нещо, което Борис Джонсън ще предложи в парламента и подозирам, че то няма да бъде прието. Така че няма да напуснем ЕС на 31 октомври и ще се озовем в непознати води, без значение дали парламентът ще гласува втори референдум или ще има предсрочни избори”, допълни Фараж.

В кампанията около референдума за напускане на Великобритания от Европейския съюз, Найджъл Фараж беше една от активните фигури, които призоваха британците да гласуват за развод с Брюксел.

Тогава гражданите гласуваха с 52 на 48 за напускането. То трябваше да стане факт на 29 март тази година, но споразумението на бившия премиер Тереза Мей беше отказано три пъти в парламента, което доведе до отлагане на изтеглянето.

От тогава досега обаче много неща са се променили, а страната е вкарана в една непрестанна криза. Тереза Мей подаде оставка, а щафетата беше поета от Борис Джонсън. Сделка с Брюксел обаче още не може да бъде постигната.