Кадри заснети от украински дрон показват бойното поле в село Дмитровка в края на месец март. Куриозното в случая е, че на записа е запечатано как руски танк стреля по бронирана машина от своята част, пише “Дейли мейл”. В резултат на приятелския огън машината е изпепелена.

Към този момент на войната руските сили се готвят за последвалото си изтегляне от района на запад от украинската столица Киев. Неочаквано войниците се оказват в засада, като пехота и бронетехника са обстрелвани – вероятно от украински артилерия и дронове.

Във видео от атаката, разпространено по-рано нямаше, яснота за маркировката на военните машини. В следваща по-ясна версия е ясно си личат знаците “V”, с която е маркирана руската техника.

В паниката по време на нападението се вижда как един от танковете стреля по друг от своята част. Изстрелът идва от изключително близко разстояние.

По всяка вероятност приятелският огън е умишлен, за да не попадне въпросният Т-72 в украински ръце. Анализатори на руските загуби сочат, че във въпросното сражение Русия е загубила 7 БМП-2, 1 БМД-2, транспортна техника, както и 6 танка Т-72. Били са убити и 8 войници.

Руските части се изтеглиха от района на Киев, като според много анализатори се прегрупират за атака в направлението на Донбас.

Вероятно предстои решаваща битка, заради плановете на Путин за значинелна победа преди 9 май – когато Русия празнува победата си над нацистка Германия.

Превод: GlasNews.bg