Руски военни части са активизирали действията си северозападно от украинската столица Киев. Сериозно струпване има само на 25 километра от центъра на украинската столица, обкръжени са градовете Чернигов, Харков, Мариупол и Суми. Продължават и опитите за евакуация на цивилни.

Украинският вицепремиер Ирина Верасчук заяви, че правителството се стреми да използва договорените хуманитарни коридори от Мариупол, Суми, както и от градовете и селата в околностите на Киев и в други райони. Евакуационни автобуси са били изпратени към Суми, както и от Запорожие към Мариупол, предаде БНР.

4-ма убити и 6-има ранени при нападението над летището в Луцк

Според губернатора на Киевска област сраженията и заплахата от руски въздушни удари продължават по време на опитите за евакуиране на цивилни. Хората в обсадения Мариупол са на ръба на отчаянието - съобщава се за набези на мародери, насилие между самите жители е борба за снабдяване с основни продукти.

Кличко: Киев има запаси за седмици, мъже и жени се връщат да защитават столицата

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че загубите на руската армия са най големите през последните десетилетия като 31 батальонни бойни групи вече са извън строя. Зеленски настоя за незабавното освобождаване на кмета на Мелитопол.

Междувременно руският заместник министър на външните работи Сергей Рабков предупреди, че Русия може да атакува конвоите с оръжие, изпратени от Запада за Украйна.

В същото време Беларус обяви, че няма планове да се присъедини към руското нашествие в Украйна, но изпраща пет батальонни тактически групи на границата си на ротационен принцип, за да замени сили, които вече са разположени там, заяви днес началникът на генералния щаб Виктор Гулевич.

Конвои със западни оръжия за Украйна може да станат мишена на Русия

Снимката е илюстративна