Днес приключва сбогуването в Обединеното кралство с кралица Елизабет II, чийто ковчег беше поставен четири дни в Уестминстър Хол, за да може обществеността да мине покрай починалия монарх и да й отдаде последна почит.

Още днес, 19 септември, ковчегът й ще бъде преместен от Уестминстър Хол в Уестминстърското абатство за погребение.

Според програмата на траурното събитие в 12:44 българско време ковчегът с тялото на кралицата ще бъде доставен в Уестминстърското абатство.

В 13:00 часа ще започне държавна панихида за кралица Елизабет II.

13:55 Две минути мълчание в цялата страна.

14:15 Публично шествие с ковчега на Нейно Величество ще продължи до арката на Уелингтън.

15:00 ч. Ковчегът на Нейно Величество ще бъде преместен в катафалка и изпратен в замъка Уиндзор.

17:10 ч. Ковчегът на кралицата ще пристигне в Уиндзор и ще продължи по дългата разходка до параклиса Сейнт Джордж, където Нейно Величество ще бъде погребана до принц Филип.

Държавното погребение на кралица Елизабет II ще бъде излъчвано по телевизията в около 125 кина в цяла Великобритания, с екрани, разположени в паркове, площади и катедрали, за да покажат мащабното събитие. Това съобщи британското правителство в събота, пише Ройтерс .

Погребалната церемония в Уестминстърското абатство и свързаните с нея събития в Лондон също ще бъдат предавани на живо по BBC, ITV и Sky.

За държавното погребение на Елизабет II ще пристигнат президенти, премиери и членове на кралското семейство от цял ​​свят.

Правителството обяви погребението на кралицата за официален празник. Това събитие може да привлече по-голяма публика от други големи събития в новата британска история - погребението на принцеса Даяна през 1997 г., Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. и кралските сватби.

Британската филмова асоциация обяви в четвъртък, че входът за филмови прожекции ще бъде безплатен.

Внуците на Елизабет II се събраха на бдение край ковчега й СНИМКИ

Стотици хиляди хора се наредиха на опашка тази седмица, за да отдадат почитта си на покойната кралица, чийто ковчег ще остане в Уестминстър Хол до понеделник. Стотици хора на опашката се нуждаеха от медицинска помощ.

Елизабет II ще бъде погребана в мемориалния параклис на баща й крал Джордж VI в Уиндзор. Казват, че Елизабет II знаела, че няма да се върне от Балморал, тъй като чувствала, че краят е близо. 

Очаквайте подробности!

Как Елизабет II хвърли в ужас Бъкингамския дворец с едно съобщение

Сексуални посегателства в Лондон на опашката за поклонение пред Елизабет Втора

Мъж се засили към ковчега на кралица Елизабет, арестуваха го СНИМКИ

Сигурността за погребението на Елизабет II: От терористични заплахи до протести