Княжество Монако винаги е било най-блестящата и скандална перла на Средиземноморието. И сега принц Албер и съпругата му принцеса Шарлийн се оказват в центъра на поредния скандал. Техният бивш счетоводител Клод Палмеро водел подробни записи на разходите и сега те са на разположение на журналистите. 

Подробната финансова информация беше предоставена от бившия счетоводител, който прекара повече от две десетилетия в сърцето на кралското семейство на Монако, преди да бъде безцеремонно уволнен миналата година, пише Daily Mail. Клод Палмеро си е водил записки в пет дебели тетрадки, а откъси от тях вече са попаднали в два френски вестника.

Според бележките на Палмеро принцеса Шарлийн обикновено е получавала надбавка от около £1,2 милиона годишно. Освен това тя наема нелегални мигранти, на които се плаща по-малко от £90 на ден. А счетоводителят постоянно пишел, че тя преразходва бюджета.

Княжеско семейство на Монако, ШарлийнЦял екран
Шарлийн в княжеската резиденция в Монако Снимка: Facebook Palais Princier de Monaco

Съобщава се, че тя се е нуждаела от повече от £500 000, за да изплати значителен овърдрафт през 2017 г.

Две години по-късно бързината, с която Шарлийн харчеше парите, толкова разтревожи счетоводителя на принца, че той написа в тетрадките си: „Това е лудост! Не мога да контролирам разходите на принцесата“.

Шарлийн, бивша шампионка по плуване, израснала в Йоханесбург, е инвестирала почти £2 милиона в обновяване на ваканционния си дом в Корсика и обновяване на офиса си, каза Палмеро.

Той също така твърди, че тя е наела друга къща на френския остров, където прекарва време отделно от Албер.

Досиетата на Палмеро също показват, че тя е поискала £60 000 веднъж през април 2016 г. При друг случай, през 2020 г., Палермо регистрира еднократно плащане на Шарлийн от Албърт от £171 000 плюс £4200 в брой.

Семейството й получава пари и от принц Албер. И така, Шон получил почти 800 хиляди лири стерлинги, за да си купи къща през 2022 г. Сега той управлява кафене в Монако.

Записите в бележниците на Палмеро предполагат, че хаотичният личен живот на принц Алберт е изчерпал състоянието му, което се оценява на 1 милиард евро.

Главата на династията Грималди, управляваща Монако от 2005 г., Албер е единственият син на принц Рение III и бившата холивудска звезда Грейс Кели. Той има две признати деца от своите любовници: Александър от бившата стюардеса Никол Косте, роден през 2003 г.; и Жасмин от американския агент по недвижими имоти Тамара Ротоло, родена през 1993 г.

Децата на принц АлбертЦял екран
Жасмин и Александър Грималди с близнаците Жак и Габриела Снимка: jazmingrimaldi/Instagram

През септември 2020 г. се появи друго предполагаемо извънбрачно дете: то е на 15 години и е от Бразилия. Майка му и принцът се запознават през 2004 г.

Според Le Monde 31-годишната Жасмин Грейс Грималди, дъщеря на Алберт и Ротоло, получава £73 000 на всеки три месеца, въпреки че не е част от княжеското семейство. Палмеро отбеляза, че е получила £4200 за 18-ия си рожден ден и седем години по-късно апартамент в Ню Йорк на стойност £2,6 милиона.

Алберт, Никол КостеЦял екран
Албер с Никол Косте и сина си Александър Снимка: nicole.coste/instagram

Той също така отбеляза, че дворецът е платил застраховка срещу отвличането и откупа на 20-годишния Александър

Делото трябваше да влезе в съда в Милано, но беше прекратено. Говорителят на принца каза, че това е "измама".

През 2015 г. майката на Александър убеди Албер да подкрепи нейния моден бизнес, който имаше магазин в Найтсбридж в Лондон, съобщи вестник Le Monde тази седмица.

През 2015 г. Палмеро отбелязал, че това "ще струва един милион евро на година".

Libération, друг френски вестник, с когото Палмеро разговаря, съобщи, че принцът е имал сметка във френската банка BNP, наречена AG за „Албер Грималди“.

Вестникът съобщава, че сметката е била използвана за изплащане на бивши любовници на Албер и техните деца без знанието на съпругата му.

Роднините на принца, принцеса Каролайн и принцеса Стефани, получават £770 000 и £685 000 от кралския портфейл.

Палмеро също пише подробно за какво е харчила парите си принцеса Шарлийн.

Княжеско семейство на МонакоЦял екран
Княжеското семейство на Монако Снимка: Palais Princier de Monaco 

„Нейно светло височество принуждава хора да работят за нея, които са нелегални мигранти“, пише Палмеро, предупреждавайки принц Албер, че съпругата му е наела филипинка, която „връзва кучета под душа“.

А в писмо, написано през януари 2017 г., той казва, че друг служител от Филипините е бил „нелегален от пет години“, въпреки че е имал едномесечна туристическа виза. „Плащат му 100 евро на ден“, каза Палмеро.

През декември 2014 г. Шарлийн роди близнаци, принц Жак и принцеса Габриела, и веднага ги остави на грижите на бавачки, за които Палмеро твърди, че също са нелегални имигранти.

Княжеско семейство на МонакоЦял екран
Княжеското семейство на Монако Снимка: Getty Images

"Нова информация за наемане на бавачки. Те са нелегални имигранти. Не само са тук нелегално, но са влезли с фалшив паспорт", пише Палмеро на 15 януари същата година. И той отдели £600 000, за да отпразнува раждането и кръщенето на близнаците принцове.

През 2021 г. той наложил вето върху наемането на нови служители по искане на Шарлийн, която вече имаше достатъчен брой подчинени.

В изявление за Le Monde адвокатите на принца казаха, че ако парите са били изплащани на нелегални мигранти, Палмеро е бил този, който е разрешил изразходването им.

Палмеро беше уволнен миналата година и сега е обвинен в присвояване на пари - твърдение, което той отрича.

„Не съм корумпиран и не съм крадец, посветих се на всички невероятни неща, в които княжеското семейство несправедливо ме обвинява днес в продължение на две десетилетия“, каза бившият счетоводител.

А принц Албер, в своето изявление, каза: „Атаките, които г-н Палмеро прави срещу мен, както и срещу държавата Монако и нейните институции, показват истинската му същност и малко уважение.“

Напускането на Палмеро последва две години доклади за корупция, разпространявани от подобния на WikiLeaks уебсайт Les Dossiers du Rocher (The Rock Files).

Уебсайтът казва, че доверените лица на принца са манипулирали огромния пазар на имоти на Скалата - псевдонимът на малкия данъчен рай на Княжество Монако - за лична изгода.

Княжеско семейство на МонакоЦял екран
Княжеско семейство на Монако Снимка: Getty Images

Сред посочените на сайта са бившият началник на кабинета на Албер Лоран Анселми, Клод Палмеро и бившият му адвокат Тиери Лакост.

Всички те някога са били близки приятели на Албер, а други обвинения в измама включват съдията от Върховния съд на Монако Дидие Линот.

Всички посочени лица категорично отричат ​​обвиненията срещу тях.

Превод: GlasNews