75-годишният крал Чарлз III ще посети болница следващата седмица за коригираща процедура за уголемена простата. 

Hello съобщава това с позоваване на Бъкингамския дворец.

„Състоянието на Негово Величество е доброкачествено и той ще посети болница следващата седмица за коригираща процедура. Публичните изяви на краля ще бъдат отложени за кратък период на възстановяване“, се казва в изявлението.

Според публикацията монархът е искал да сподели подробности за диагнозата си, за да насърчи други мъже, които може да изпитват симптоми, да се тестват в съответствие с препоръките за обществено здраве.

Според уебсайта на NHS: „Доброкачественото уголемяване на простатата е медицинският термин за уголемена простата, състояние, което може да повлияе на уринирането. Често се среща при мъже над 50 години. Това не е рак, а заболяване, което обикновено не е сериозно.“ 

Кралят имаше поредица от срещи и събития, планирани в Дъмфрис Хаус в Източен Еършър в четвъртък и петък, които сега бяха отложени по съвет на неговия лекар. За това вече са уведомени тези, които е трябвало да пътуват до Шотландия.

За последно Чарлз беше видян публично на 14 януари, когато присъства на църковна служба с кралица Камила в Крати Кърк, близо до Балморал.

Сега двойката живее в шотландския си дом Биркхол, където са отседнали в Сандрингам след коледните празници.

Новината за медицинската процедура на краля дойде само часове след като дворецът Кенсингтън обяви, че снахата на Чарлз, принцесата на Уелс, се възстановява в болница след рутинна коремна операция.

Кейт Мидълтън е в болница, отмениха ангажиментите ѝ