Във Великобритания рояци плъхове са превзели дома на университетски преподавател. 52-годишният Греъм Шарп и съпругата му за пръв път се усетили за вредителите миналата година, когато започнали да чуват как животните постоянно гризат нещо в кухнята им. 

Daily Express отбелязва, че въпреки факта, че външната дренажна тръба е сменена и шкафовете са напълно почистени, плъховете продължават да драскат и гризат. Когато мъжът и съпругата му чули силно шумолене на тавана на спалнята си в Нотингамшър, те решили да извикат експерти.

Двойката се обадила на фирма за борба с вредителите, която установила, че плъховете са влезли в къщата и са се заселили в стените. Греъм и съпругата му използвали много отрови, но това не помогнало.

"Издаваха много силни звуци, сякаш имаше язовци. Това много изплаши жена ми. Наистина не ни хареса идеята, че в къщата ни живеят плъхове", каза Греъм Шарп пред вестник Telegraph.

Плъх, къща, гризач, вредител, плъхове в стените на къщата,цял екран
Двойката използва много отрови, но това не помогна Снимка: The Telegraph

В крайна сметка британецът откри източника на проблема, като провери капаците на шахтите близо до дома си, които бяха покрити с изпражнения на плъхове. Коренът на проблема бил 12-годишна пристройка. Строителите не са прекъснали правилно старата канализация, което е позволило на плъховете да влязат и да живеят в кухините на стените на къщата му.

За да разреши проблема, Шарп трябваше да наеме въздушна бормашина и сам да изкопае път, което му струва стотици лири и води до 18 месеца безсъние.

Крейг Морис, специалист по борба с вредителите, който убива плъхове през последните 15 години, каза пред вестник Telegraph, че плъховете са нарастващ проблем поради наличието на човешка храна, лошите санитарни условия и хигиена.

Той добави, че плъховете също стават резистентни към отрови, разработени през 50-те години на миналия век. Благодарение на своята интелигентност и способността си да се размножават бързо, плъховете могат да се адаптират изненадващо бързо към всяка човешка намеса.

Превод: GlasNews