Заради това явление температурите в региона са с 10 градуса над обичайните за сезона. Горещата вълна започна още в началото на месец юли. Жегата ще продължи още, като дори на места водата в Средиземноморския регион достига до 30 градуса.

Балканите са под влиянието на топлинен купол, който повиши температурите с 10 градуса над обичайните за сезона, сочат данните на метеорологичния уебсайт Severe Weather Europe.

Големи части от Европа, особено Балканите, са подложени на продължителна гореща вълна, която започна още в началото на юли. Очаква се жегата да продължи още две седмици.

Историческите горещи вълни с температури, надвишаващи прага от 40 градуса дневно, са най-интензивни на Балканския полуостров и в Източна Европа. Моретата в Средиземноморския регион също стават горещи, като на места водата достига 30 градуса.

Според прогнозите на глобалните метеорологични модели температурите през целия юли ще останат много над средните за Южна и Източна Европа. Най-големите аномалии отново се прогнозират за Балканския полуостров.

Това е първата значителна гореща вълна през лятото на 2024 г. На Балканите горещини над 40 градуса бяха отчетени в Румъния, Сърбия, Албания, България, Босна, Северна Македония и Гърция. Исторически стойности бяха отчетени в Сърбия, където минималната температура в събота беше удивителните 30,6 градуса по Целзий, а в неделя – 31,2 градуса.

Високи нощни температури бяха засечени също в околните страни като Хърватия, Босна, Румъния и Северна Македония. Гърция също отбеляза, че минималната температура не пада под 30 градуса на някои станции през уикенда.

Всичко това е благодарение на топлинен купол, който се е установил трайно над Средиземноморския регион и Източна Европа.

Какво е топлинен купол?

Топлинните куполи са метеорологичен феномен свързан с екстремна жега. При него горещият въздух се натрупва в атмосферата и действа като капачка върху Земята, спирайки охлаждането на въздуха. Това обикновено се случва в необичайно дълги периоди от време.

Обикновено топлинният купол е основен за честите вече екстремно дълги жеги, на които е подложена Европа. Явлението се среща най-често през летните месеци, но понякога и през есента.

"Горещият купол" ще предизвика рязко покачване на температурата: Милиони хора са изложени на риск