Учените вече не се страхуват от климатична криза, която ще удари планетата в бъдеще - тя вече е тук и светът е изправен пред екстремни горещи вълни, суши и горски пожари. Последните 12 месеца се оказаха най-горещият период за цялото време на наблюдение - всеки месец учените поставят нови температурни рекорди, пише Science Alert.

Сега изследователите предупреждават, че повече от 260 милиона души ще се сблъскат с екстремни температури през следващата седмица, първата голяма гореща вълна, която вече бие рекорди в североизточната част на САЩ.

Според Националната метеорологична служба (NWS) продължителността на тази гореща вълна е значителна и учените смятат, че потенциално може да бъде най-дългата от десетилетия, поне в някои региони.

Очаква се топлинен купол да се премести на изток от Големите езера към Нова Англия, носейки температури до 41°C със себе си. Малко вероятно е да очаквате почивка и през нощта - предполага се, че след залез слънце температурата ще се задържи на ниво от около 20 °C.

Известно е, че се образува топлинен купол, когато атмосферни системи с високо налягане висят над дадена област за дълъг период от време, като по този начин улавят топъл въздух отдолу. Изследователите отбелязват, че настоящият топлинен капан, който ще удари Щатите, ще дойде необичайно рано и вероятно ще продължи достатъчно дълго, за да причини суша.

Според изследователите комбинация от фактори като ранно начало, продължителност, изобилие от слънчева светлина и липса на прохлада дори през нощта увеличава опасността от тази гореща вълна. Учените прогнозират, че градовете в Ню Йорк, Масачузетс, Пенсилвания, Охайо, Илинойс, Индиана, Мисури и Мичиган са изправени пред изключителен риск, където всеки без достъп до охлаждане или хидратация може да изпита сериозни здравословни проблеми.

Най-уязвими ще бъдат жителите на градските райони, за които учените смятат, че ще се сблъскат с екстремни горещини поради ефекта на топлинния остров, причинен от задържащи топлината материали, използвани при строителството на пътища и друга растителност. 

Как да се предпазим при големи горещини

В резултат на това експертите съветват да останете вкъщи, ако е възможно. Ако не можете да избегнете излизането навън, трябва да пиете повече вода и да почивате често. Трябва да обърнете внимание и на признаците на топлинен стрес, а именно:

  • апатия;
  • тунелно зрение;
  • световъртеж;
  • диспнея.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: NOAA