Преди обществеността да има време да „смеле“ новия портрет на крал Чарлз III , британско-замбийската художничка Хана Узор представи художествен образ на принцесата на Уелс, който беше публикуван на корицата на списание Tatler за юли 2024 г. Тази работа вече беше наречена противоречива и сред феновете на бъдещата кралица предизвика оживени дискусии и не най-ласкателните отзиви.

Изглежда, че авторката се е вдъхновила от облеклото на принцесата на Уелс за държавния банкет през ноември 2022 г. - първия по време на управлението на крал Чарлз. Тогава 42-годишната Мидълтън присъства на събитието в дълга до земята бяла рокля с украсени с кристали рамене и развяващи се ръкави.

портрет на Кейт Мидълтън ТатлърЦял екран
Ето как Хана Узор видя бъдещата кралица Снимка: Tatler

Тя добави още повече блясък с тиарата Lover's Knot, обеците с перли и диаманти на принцеса Даяна от Южно море и перлената гривна на кралица Елизабет.

кейт мидълтън прием с тиара на принц уилям ноември 2023 гЦял екран
Художничката е вдъхновена от този образ на Кейт Метълтън Снимка: Getty Images

Тя завърши визията със син колан през рамо и жълта игла, които бяха изобразени на портрета.

Въпреки че принцесата на Уелс, която в момента се бори с рака, не позира за снимката, Узор прегледала хиляди снимки, за да улови нейната прилика, пише Page Six.

„Прекарах много време да я гледам, да гледам нейните снимки, да гледам нейните видеоклипове, да я виждам със семейството й, на дипломатически посещения, когато гребе или посещава деца в хоспис, беше ми много интересно да разбера коя е тя”, подчерта художничката.

Докато публикацията описва завършеното парче като портрет на „сила, достойнство и смелост“, много от неговите последователи в Instagram използват различни прилагателни.

„Този ​​портрет е ужасен, има толкова много невероятни художници, разбира се, че можеха да намерят по-добри“, „Този ​​портрет е ужасен и не прилича на нея. Това трябва да е шега, не мога да повярвам как е разрешено и публикувано. Tatler явно се надява на рекордни продажби?“, „Изглежда, че е нарисувано по памет“, „Изглежда като аматьорска рисунка, направена в началното училище“, пишат потребителите.Цял екран

 

Междувременно други нарекоха изображението „смешно“, питайки дали художникът се „шегува“.

„Това изобщо не прилича на PoW. Отначало помислих, че е шега“, пише друг.

„Това не е страхотно, нали? Това пародия ли е?“ – попита друг.

Алекс Бъри от Grove Gallery също се присъедини към онези, които не са във възторг от новия портрет на Кейт.

„Това изображение не отразява напълно качествата на принцесата като сила и достойнство. Въпреки че заглавието предполага портрет на сила, самото произведение клони повече към усещане за спокойствие и достойнство. Светлият и тъмносин фон създава успокояваща, спокойна атмосфера, в рязък контраст с неотдавнашния портрет на крал Чарлз III Джонатан Йео, който е доминиран от хаотични червени нюанси, което предполага различна художествена посока, която подчертава стабилността и спокойствието, а не очевидната сила, истинската красота и привлекателност на принцесата на Уелс. Това е несъответствие между спокойствието, почти пасивното изражение в портрета и жизнената личност, наблюдавана в нейните публични изяви, влошава цялостното впечатление на творбата, липсва й женствеността, силата и достойнство, което тя естествено излъчва“, каза той.

Корицата за юли с принцеса Кейт е най-новата от поредица портрети, поръчани от Tatler. Всяка от тях предвещава нова ера за кралското семейство, прославяйки силата и достойнството на онези, които са посветили живота си на обществен дълг. За да отпразнува своя платинен юбилей през 2022 г., Tatler поръча портрет на Нейно Величество кралица Елизабет II от нигерийския художник Олувола Омофеми. Портретът беше последван през юли 2023 г. от портрет на новокоронования крал Чарлз III от художничката от Тринидад Сара Найтс.

Шумът дойде само седмица след като друг художник, Джонатан Йео, беше критикуван за артистичното си представяне на крал Чарлз III.

Платното, което беше първият официален портрет на Чарлз като монарх, беше силно критикувано заради интензивния си червен фон и цялостния тон - който някои смятаха, че изглежда като че ли кралската особа е в „ада“.

Крал Чарлз с новия си червен портрет
Новият портрет на крал Чарлз III също предизвика полемика миналата седмица.Getty Images
 

Зловещ дизайн: „Живият Нострадамус" видя скрити символи в новия портрет на Чарлз III