Голямата нефтобаза във Васильков, недалеч от Киев, е била ударена от руска балистична ракета, като след това е последвал масиран въздушен удар, съобщават местни медии и потребители в социалните мрежи.

От поразените инсталации излизат огромни пламъци и плътни облаци дим.

Опасенията на местните хора са от истинска екокатастрофа.

Kиев предупреди за токсични изпарения след пожара в петролната база. Тя е само на 30 км от столицата и вероятно е била ударена от руска ракета, съобщават световните медии. Имало е и обстрел, но засега тя все още е под украински контрол.

CNN съобщава, че руски военни части отново са си върнали контрола върху летище Хостомел на запад от Киев. Тое било атакувано с десантни части.

Продължават и сраженията в квартал "Оболон", на 6 км от центъра на Киев. Засега украинските сили все още държат столицата.

Руски войски влязоха и в Харков, заяви пред Ройтерс Антон Герашченко, съветник на украинския вътрешен министър.

Тази сутрин по улиците на североизточния украински град преминават руски военно-транспортни средства.

Украинскиге сили се сражават днес с руски войници по улиците на Харков, заяви областният управител Олех Синегубов.

"Въоръжените ни сили унищожават врага. Молим цивилните да не излизат навън", настоя той.

Военни анализатори казват, че през последните няколко часа Русия не е успяла да осъществи плана си да обгради Киев от всички места, въпреки че през цялата нощ са се чували сирени за въздушна атака.

Повече от 120 000 души са избягали от страната от началото на операцията в четвъртък. Огромни опашки има по граничните пунктове и се чака повече от 24 часа, за да се премине.