Какво за Бога е това?

Би трябвало да е букет от лалета. Би трябвало да е паметник, посветен на жертвите на терористичните атаки в Париж през 2015 година.

Кичозната скулптура е подарък от известния по цял свят американски артист Джеф Кунс. "Букетът" обаче предизвика повече критики, отколкото възхвали и парижани я определиха като порнографска.

Защо?

Скулптурата представлява огромна човешка ръка, която държи 11 стилизирани лалета, приличащи повече на балони. Мемориалът е с височина 12 метра и беше открит лично от своя автор, познат по света с кичозния си стил. "Букет от лалета" се намира в центъра на френската столица - в близост до Шанз-Елизе. Целта й е да припомни за ужаса и да покаже солидарност с френския народ.

Мненията обаче накланят везната в друга посока

Пред ноември 2015 година масови престрелки и бомбен атентат отнеха живота на 130 души в Париж. Кординираният терористичен акт беше извършен в концертната зала "Батаклан", на Националния стадион и в няколко заведения из френската столица. Ранените бяха стотици.

"Аз живея в Ню Йорк и преживях 11 септември и депресията, която се разстила над града след това", казва Кунс, цитиран от BBC.

Той уточни, че 80% от приходите след продажбата на голямата скулптура ще бъдат дарени на семействата на жертвите.

Парижани обаче я определиха другояче. Според тях е: "ужасна", "гротескна" и "порногражска".

"Ануси в 11 цвята, закрепени за дръжка" - с тези думи френски философ описа творението.

Потребители в Twitter пък заявиха категорично, че това било като "златна мина" за простаците.

Други бяха по-меки в сравненията си - оприличиха "лалетата" на бонбоните маршмелоу.