В началото и в края на учебната година много ученици в България подаряват цветя на своите учители. Особено много букети в първия учебен ден получават класните ръководители на първокласниците. В Германия е по-различно: принципно не е прието да се правят подаръци на учителите, но все пак ако някой държи да подари цветя или бонбони на преподавателя, трябва да го направи в края, а не в началото на учебната година. Трябва да се знае, че учителите в Германия нямат право да получават скъпи подаръци.

Отделните федерални провинции сами решават каква може да е максималната стойност на подаръка. В Берлин например може да се получават и подаръци на стойност над 30 евро, но само ако учениците са ги купили съвместно. А по-скъпите подаръци трябва задължително да се докладват на ръководството на училището.

Учителите непременно трябва да откажат всичко, което надхвърля 50 евро - за този вид подаръци има нужда от разрешение на градския отдел по образование. Има и списък на забранените подаръци: самолетни билети, ваучери, намаления за пътуване.

Как се става учител

В Германия желаещите да станат начални учители и онези, които искат да преподават в средно училище или в гимназия, следват в различни ВУЗ-ове. Началните учители и преподавателите в обикновено средно училище учат в специализирани висши учебни заведения - т.нар. Fachhochschule. А тези, които искат да работят в гимназия, следват в университет.

В Германия всеки учител преподава не по един, а по два предмета. Комбинациите могат да бъдат различни: география и изкуство, математика и литература, физическо и биология. Бъдещите учители трябва да положат два държавни изпита. Преди втория те трябва да изкарат преподавателска практика от 1,5 години. Хората с педагогическо образование, които са завършили в чужбина, но искат да преподават в Германия, трябва да заверят дипломата си и евентуално да изкарат допълнителна квалификация, за да могат да преподават и по втори предмет, пише Дойче веле.

Поради големия недостиг на преподаватели през последните години, и висшисти от други сфери могат да станат учители в Германия - наричат ги Quereinsteiger. За тази цел се кандидатства по специален път и се преминава през няколко курса за добиване на квалификация.

Между 2900 и 5700 евро на месец

Размерът на заплатата зависи от съответната федерална провинция, от статута на преподавателя и от училището, в което работи. Така например гимназиалните преподаватели получават повече от началните учители. Като цяло учителите получават по-високи заплати от средните за страната. По данни на портала Gehalt.de, за 40-часова работна седмица учителите получават между 2900 и 5700 евро бруто месечно.

В Германия учителите могат да станат и държавни учители. Но местата за този вид назначение са ограничени. Освен това има наложена и възрастова граница. В провинция Северен Рейн-Вестфалия например тя е 42 години. Над тази възраст учителите вече нямат шанс да получат чиновнически договор. А както е известно, чиновническият статут осигурява много привилегии и по-висока пенсия. Учителите, които нямат германско гражданство обаче, не могат да получат статут на държавни чиновници.

Голям недостиг на учители

Учителската професия в Германия определено е перспективна. Изчислено е, че в близките години ще трябва да се открият няколкостотин нови начални училища. Но - както сочат данните на Германския учителски съюз - на страната и сега не ѝ достигат десетки хиляди специалисти. За момента се търси решение на проблема на регионално ниво - например чрез събиране на класовете.

В германските училища преподавателките са много повече от преподавателите. По последни статистически данни, делът на жените сред учителите в началните училища е 89,39 процента, в гимназиите - 60,46 на сто.