Украинските специални части преминават обучение в няколко места на Бундесвера в Германия за предстоящото контранастъпление срещу руските сили, пише Европейская правда, като се позовава на BILD.

В допълнение към медицинското обучение и обучението за работа с тежко оборудване, като бойните танкове Leopard 2 и самоходните оръдия Panzerhaubitze 2000, Бундесверът в момента обучава и украинските специални части, съобщава източник на германското издание.

Те се обучават да водят локални и градски битки, това е особено важно за планираното повторно превземане на окупирани градове.

Действията в гъсто застроени условия изискват специални умения, битките често се водят на много къси разстояния и на няколко нива, а опасността от минни капани е особено голяма.

Един украински военнослужещ разказва на изданието колко интензивни са битките между къщите дори в такъв малък град като Бахмут: "Имахме позиция в сграда с две жилища, руснаците бяха в съседната стая, дори ги чувахме.“

За да се увеличат шансовете на украинците за победа, се тренира и атака срещу окопалите се противници.

Бундесверът също обучава украинците как да оцеляват зад вражеските линии: т. нар. обучение SERE, в превод от английски - обучение за оцеляване, избягване, съпротива и бягство.

Четирицифрен брой украински войници преминават обучение в Германия, по-специално трицифрен брой екипажи на танкове Leopard 1 през последната седмица.

Според Bild министерството на отбраната на Германия и федералното правителство са предпазливи оптимисти. В най-добрия случай се очакват "малки успехи" и "ограничени пробиви" през линиите на руските окупационни войски. Основната причина за това мнение е, че огромната маса руски войници вече не е способна на мащабни настъпления, но имат числено предимство в отбраната.

По-рано стана известно, че украинските танкисти вече са  започнали обучение на танкове Leopard от по-стария модел - Leopard 1, а от средата на 2023 г. 80 такива танка постепенно ще бъдат прехвърлени в Украйна.