Британският заместник-министър на отбраната Анабел Голди обяви решението на Лондон да достави на Украйна снаряди с обеднен уран.

Голди уточни, че съответното оръжие ще бъде доставено в Киев заедно с танковете Challenger-2. Като бронебойно оръжие се използват боеприпаси с обеднен уран. Те са по-евтини от тези, които използват волфрам, но представляват сериозна опасност поради токсични ефекти върху околната среда. По-специално подобни снаряди бяха използвани от НАТО по време на бомбардировките на Югославия. В резултат на това пострадаха както самите военнослужещи, така и местното население - рязко се увеличи броят на хората, страдащи от онкологични заболявания.

Русия вече предупреди, че ако в Украйна бъдат използвани снаряди с обеднен уран, Москва ще отговори остро.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин остро разкритикува решението на британските власти. Според него тогава конфликтът в Украйна ще прерасне във „война до последния европеец“. Той е уверен, че конфликтът ще засегне цяла Европа и ще доведе до трагедия в световен мащаб.

Володин е уверен, че след снаряди с обеднен уран Киев ще използва мръсна бомба и ще използва тактическо ядрено оръжие.

„Ако това се случи, няма да има връщане назад“, предупреди Володин.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко също реагира на трансфера на боеприпаси с обеднен уран в Киев. Лукашенко нарече британците „луди“ и посъветва „да се отдалечим от тази лудост. Той предупреди и какво ще се случи, ако боеприпаси с обеднен уран се взривят по позиции на руските въоръжени сили.

„Веднага щом тези боеприпаси експлодират върху позициите на руските войски, отговорът ще бъде ужасен“, прогнозира Лукашенко.