Ръководителят на държавната корпорация на Русия Роскосмос Дмитрий Рогозин каза, че алчността на известните западни марки ще надхвърли русофобията им и в резултат на това те все пак ще се върнат в Русия. Според Рогозин обаче този път може да няма достатъчно място.

Времето за връщане на западните марки и компании в Русия зависи от това какво надделява: русофобията или алчността? Мисля, че всички ще се съгласят с мен: в крайна сметка алчността ще победи. Да, но няма да има достатъчно място за всички“, написа Рогозин в публикация в своя Telegram канал.

В същото време Daily Mail, позовавайки се на Националната статистическа служба на Великобритания, съобщава, че Обединеното кралство, няколко седмици преди нахлуването на Русия в Украйна е поставило рекорд за внос от Русия. Уточнява се, че страната е похарчила общо около 2,5 милиарда паунда.

И така, "Лондон даде почти милиард лири стерлинги за различни видове гориво: 590,4 милиона за петрол, 289,1 милиона за въглища и 32 милиона паунда за кокс и брикети.

Великобритания плати още £3 милиона за храна за животни, £24,9 милиона за различни химикали, £11 милиона за стомана и £22,1 милиона за други метали."

Авторите на статията отбелязват, че общата сума е два пъти повече от разходите за руски внос през декември 2021 г. и побеждава предишния рекорд от декември 2020 г. с малко под 1,4 милиарда британски лири.

Прип омняме, на 11 март Обединеното кралство наложи санкции срещу 386 руски депутати, които гласуваха в подкрепа на признаването на независимостта на Донецката и Луганската народна република.