Представете си вашия приятелски кръг и далечни познати: един от тези хора - поне математически - е милионер! Това се посочва в „Доклад за световното богатство“, изготвен от консултантската компания Capgemini за 2020 г.

Разбира се, това важи, ако сте германец. Защото броят на милионерите в Германия е нараснал от 1,466 милиона (2019) на 1,535 милиона. При население от малко над 83 милиона, това означава, че има един милионер на всеки 54 души. В процентно изражение това е с почти 5% повече в сравнение с предходната година. В доклада се отбелязва, че под „милионер“ консултантската компания има предвид хора, които имат активи от милион или повече долара, без да се включват недвижими имоти, автомобили и други подобни.

По-богати хора растат не само в Германия. За първи път милионната бариера за доходите беше преодоляна от 20 милиона души по света, което е увеличение от 6,3% спрямо предходната година. Capgemini оценява общите им активи на близо 80 трилиона долара.

Frankfurter Allgemeine Zeitung посочва силния фондов пазар, нарастващите цени на недвижимите имоти и потенциала за спестявания по време на пандемията на коронавируса като причини за нарастването на броя на заможните хора.

Консултантската фирма класифицира хората с доходи над 30 милиона долара като супер богати, пише bild.de. Техният брой е нараснал особено силно в световен мащаб, а именно с 9,6% до 200 900 души. Повечето милионери живеят в Северна Америка. По държави 63% от световните милионери живеят в САЩ, Япония, Китай и Германия.

Превод и редакция: GlasNews.bg