Френската полиция разследва дали оскверняването с графити на Мемориала на Холокоста в Париж не е свързано с Русия, съобщи ДПА.

 Вандалският акт от миналата седмица е опит за дестабилизиране от страна на Москва, съобщиха днес местни медии, позоваващи се на полицейски източници. Около десет червени ръце бяха нарисувани със спрей по „Мемориал дьо ла Шоа“ във френската столица.

Медиите съобщават, че записите от охранителните камери на мемориала и анализът на данните от мобилни телефони са позволили на разследването да установи двама българи като възможни нарушители. Те са напуснали Франция на следващата сутрин и са заминали с автобус за Брюксел.

 Други графити, свързани с Олимпийските игри в Париж това лято, също имат връзка с Русия, съобщи полицията.

В края на март изречението „Внимание, балконът може да падне“, беше изписан със спрей по редица сгради. Предупреждението е свръзано с опасенията, че парижките балкони, откъдето ще бъде наблюдавана церемонията по откриването на Олимпийските игри на река Сена, може да се срутят.

Франция обвинява Русия, че стои зад масовото изрисуване на звездата на Давид по фасадите на парижки сгради през ноември. Твърди се, че след това снимки от инцидента са били разпространени в социалните мрежи от руска пропагандна мрежа, пише БТА.

Френският сатиричен вестник „Канар аншене“ съобщи допълнително за проблеми със сателитната навигация на столичното летище „Шарл дьо Гол“. Инцидентът, който не е публично обявен, се смята за подобен на руски саботажи в Балтийско море.