Безумие ли е това: семейство нямаше право да лети до САЩ от летище Рейн-Майн, защото авиокомпанията настояваше двегодишният им син да носи маска.

„Стюардесата ни придружи до пилота. Той се опита да убеди сина ми Джейкъб в необходимостта да сложи маска на лицето си. Но детето отказа. Тогава един човек в униформа ни изведе от самолета. Бях шокиран, сякаш бях ударен от куршум", разказва 43-годишният Александър П.

Главата на семейството се чуди, откога двегодишните деца са длъжни да носят предпазни средства за уста и нос?

В отговор на питане на BILD, Lufthansa се позова на разпоредбите на TSA на американската служба за сигурност на транспорта, според които пътниците на възраст над две години трябва да носят маски през целия полет.

Според BILD, през юли Александър П. отишъл на почивка в Босна с 42-годишната си съпруга Славица и сина си Яков. По време на полета бебето било без маска. На 15 септември семейството възнамерявало да се върне у дома в Далас с трансфер във Франкфурт.

Говорителят на Lufthansa Йорг Вабер: „Можем да потвърдим, че при качването на самолета семейството не се е съгласило да сложи маска на детето си“. Според него родителите са отказали да направят това след разговор с командира на самолета.

„Тогава, въз основа на законовите изисквания, пилотът реши да не вземе семейството си на борда“, обясни Йорг Вабер.

Очевидец: Родителите опитаха всичко

36-годишният Ян Х. от Хамбург, който седял близо до семейството, възрази: „Родителите внимателно се опитаха да сложат маска на детето. Но момченцето се съпротивляваше и плачеше. Според мен родителите направиха всичко по силите си."

Ян Х., който има петгодишна дъщеря, каза, че когато по-рано се обадил на горещата линия на Lufthansa, той бил уверен, че няма да има проблем, ако детето му откаже да носи маска в самолета.

Но семейството на Александър П. трябвало да прекара четири часа на летището и да резервира отново полет с връзки във Вашингтон и Чикаго. След това отлетели за вкъщи на борда на самолет на United Airlines. Вместо планираните дванадесет, пътуването продължило 36 часа.

Кое е интересното: както по-късно съобщи Александър П., по време на трите полета на Джейкъб изобщо не му се наложило да носи маска.

Превод: Glasnews.bg