След атаката на Путин срещу Украйна в Германия зачестиха случаите на сляпа омраза към руснаците. Ярък пример за това е нападението срещу училище в Берлин.

В петък около 03:20 часа неизвестен подпали частното международно училище "Ломоносов" в Берлин-Марзан. Училището насърчава интеграцията на семейства с деца от бившия СССР. Нарушителят е записан от няколко камери за наблюдение, когато е запалил входната част на физкултурния салон на училището. Според съобщения в медиите нападателят е използвал коктейли Молотов.

 

„Ние сме шокирани и безмълвни от един такъв акт, насочен срещу деца, срещу детската фитнес зала“, сподели училищният координатор Александър От. В училището се обучават деца от 20 различни националности: германци, руснаци, украинци, също деца от Беларус и Балтийските държави и др.

За щастие никой не е пострадал. Държавна сигурност разследва. От полицията съобщиха, че проверяват дали този инцидент има връзка с войната в Украйна.

Две седмици след руската атака срещу Украйна берлинската полиция регистрира около 100 престъпления, като обиди и графити, свързани с войната. Повечето от престъпленията са с антируски характер. По-малък брой престъпления са насочени срещу Украйна. Все още няма регистрирани прояви на насилие. Това съобщи говорител на полицията в германския град.

Превод: GlasNews