Президентът на Украйна Владимир Зеленски говори за атаката на площада на Свободата в Харков, при която бяха ранени около 20 души и бяха разрушени няколко сгради.

Ракетен удар по площада на Свободата в Харков тази сутрин ВИДЕО

"Харков. Удар с крилати ракети по най-големия площад в Европа. Площад на свободата. Десетки жертви. Това е цената на свободата. Това е сутринта на народа на Украйна“, каза Зеленски във видео.

Той каза, че нападението е дошло от Белгород, руски град на 40 км от руско-украинската граница и на 70 км от Харков.

"Украинският Харков и руският Белгород винаги са били близки градове. В много отношения. Дори границата между тях е била условна, само на карти. Сега всичко се промени. След крилата ракета, която удари Харков от Белгород стигна до площада на Свободата - лицето на нашия Харков", заяви президентът.

Държавният глава подчерта, че това не е само военно престъпление, но и терористичен акт.

"Това е терор срещу града, терор срещу Харков, терор срещу Украйна. На площада нямаше военна цел. Както и в онези жилищни райони на Харков, където са ударени от реактивна артилерия. Съжалявам, никой няма да забрави, никой няма да прости.Този удар по Харков е военно престъпление, държавен тероризъм на Руската федерация. След това Русия е терористична държава. Очевидно трябва да бъде официален", завърши той.

Зеленски призова международната общност да реагира незабавно и ефективно на действията на Русия и да признае действията й за държавен тероризъм.