Смъртоносната руска атака срещу магазин "Направи си сам" в украинския град Харков от днес е "още една проява на руската лудост", заяви президентът Володимир Зеленски, предаде ДПА.

"Само луди като Путин са способни да убиват и тероризират хората по такъв отвратителен начин", заяви украинският лидер в ежедневното си видеообръщение. 

По данни на регионалната служба за гражданска отбрана при нападението са загинали най-малко двама души, а 33 са били ранени.

Екипи на пожарната продължаваха да си пробиват път към разрушената сграда. Зеленски заяви, че по време на нападението в магазина за домашни потреби "Епицентър" са се намирали около 200 души.

Зеленски отново призова поддръжниците на Украйна за повече системи за противовъздушна отбрана. 

Макар да призна, че днес в източната част на страната е бил свален още един руски изтребител Су-25, той заяви, че ако Украйна "разполагаше с по-адекватни, по-модерни системи и самолети за противовъздушна отбрана, руските военновъздушни сили, разбира се, отдавна щяха да са се разпаднали, както и черноморският им флот".

Според ТАСС въоръжените сили на Украйна (ВСУ) били създали оръжеен склад в търговския център, предаде агенцията, позовавйки се на руските специални служби.

"В Харков ВСУ използват тактиката на "жив щит" - те са организирали военен склад и команден пункт в търговски център, който е идентифициран от нашето (руското - бел. ред.) разузнаване. Военният обект в търговския център "Епицентър" е бил поразен от ракетен удар".