Най-малко 120 души са загинали при тежките наводнения в Германия и Белгия. Само във Федералната република над 1300 души се смятат за безследно изчезнали.  Белгия и в Нидерландия бяха издадени заповеди за евакуацията на хиляди хора от най-застрашените райони, а сред засегнатите има и българи.

Трите държава получават и помощ от други страни от Европейския съюз. Ситуацията продължава да е драматична. В Нидерландия евакуираха 18-хиляден град. Същото е положението и в Източна Белгия и в провинциите Северен Рейн, Вестфалия в Германия.

Хората за минути губят домовете си и цялото си имущество. За Венелин Николов и семейството му дъждът се превръща в истински кошмар.

„Реката излезе от коритото си и започна да приижда към сградата. Имаме външна врата, която е по-ниска, и през тази врата водата влезе в нашия апартамент“, обясни Венелин за БТВ.

„Нямахме много време да реагираме адекватно, какво трябва да направим за толкова кратко време, предвид, че сме и с малко дете. Не успяхме да вземем всичко, което ни беше необходимо, като дрехи и документи. Грабнахме всичко, което беше пред очите ни“, добавя той.

"Ситуацията в момента е добре. В центъра все още... Почти всички улици към от центъра са затворени. Няма достъп до там. Какво и към още два квартала, от където всъщност минава реката, откъдето преля. Повечето хора ходят на работа. Аз два дни не успях да отида на работа, защото няма от къде да мина, за да стигна до там. Движението е организирано, навсякъде има патрулиращи полицаи, линейки и пожарни", разказва за ситуацията в Белгия Стефка Ангелова в ефира на БНТ.

Остава критична ситуацията в Германия. Все още стотици се издирват, а броят на загиналите расте. Излезли от коритото си реки отнесоха сградите на цяло село със 700 души население. Има сигнали за затрупани хора под домовете им в градче край Кьолн след свлачище. Близо 15 000 спасители помагат в операциите. 

От генералното ни консулство във Франкфурт на Майн съобщиха, че са имали сигнал за издирвано българско семейство от град Ойскирхен. Те са открити от местните власти и се намират в безопасност. Канцлерър Меркел и президента Щайнмайер апелират за бързи действия в борбата с климатичните промени.