В руския град Брянск 14-годишно момиче е открило стрелба в училище. Тя е пристигнала в учебното заведение с огнестрелно оръжие. Това съобщи ТАСС на 7 декември.

Отбелязва се, че инцидентът е станал в гимназия № 5 на град Брянск. Осмокласничката е стреляла няколко пъти с огнестрелното оръжие.

След това на място пристигнали служители на реда, които обградили сградата и започнали да установяват какво всъщност се е случило.

В руската медия Shot отбелязват, че тя е имала в себе си пушка, с която е стреляла няколко пъти.

Осмокласничка на име Алина донесе в училище ловна пушка "Змия-3" в хартиен тубус. Тя тихомълком взела оръжието от баща си вкъщи, продължават руските медии.

Снимка: BAZA

Първоначално беше съобщено, че няма пострадали, но след това руските медии започнаха да излагат няколко версии наведнъж. По-късно градската администрация на Брянск съобщи официално, че четирима са ранени и двама са загинали. По предварителни данни момиче на име Мария е починало, но лекарите продължават да се борят за живота на ученик на име Тимофей.

В коментар за "РИА Новости" очевидци споделят, че момичето с оръжието също се е самоубило.

"Ученичка от 8-ми А клас откри огън по време на час по биология. Тя се качи на четвъртия етаж на гимназия номер 5, влезе в кабинета и откри огън. Момичето успя да рани четирима ученици, след което се самоуби", пише База.

По-късно се появи официална информация от Министерството на вътрешните работи на Руската федерация в Брянска област. Те отбелязват, че в полицията наистина е постъпил сигнал за стрелба от Гимназия №5.

"В резултат на това са пострадали трима души. След това момичето се е самоубило. Мотивите и обстоятелствата около инцидента се установяват", се казва в съобщението.

"Просто седяхме и чухме изстрели. Станахме и веднага чухме втори, трети изстрел. Паникьосахме се, започнахме да затваряме прозорците. Оказа се, че момиче от 8 клас е дошло с пистолет и е започнало да стреля“, казва ученик.

Друг ученик споделя, че всичко е било наред до началото на втория час. След това се появили съобщения за стрелба и чути експлозии. Учениците от другите класове първо били помолени да затворят вратите и след това да напуснат училището:

"Тогава след сигнала хукнахме към съблекалнята, но докато се разхождахме, на третия етаж имаше кръв. Слязохме долу, облякохме се и излязохме от училището".

Основната версия на разследването е, че момичето е стреляло по свои съученици заради конфликт с тях, каза за ТАСС източник от правоохранителните органи.

Според учениците Алина била затворена и не много общителна.

Това е поредната стрелба в руско училище през последните години. През септември 2022 г. стрелец откри огън в училище в Централна Русия, при което уби 17 души и рани 24, преди да се самоубие. През април 2022 г. мъж уби две деца и служител в детска градина, също в Централна Русия. През май 2021 г. мъж откри огън по ученици в бившата си гимназия в град Казан, при което уби девет души, включително седем деца. През 2018 г. 18-годишен студент в окупирания от Русия Крим уби 20 души при масова стрелба в университет.

Преводи и редакция: GlasNews.bg

Снимка: BAZA