В Белгородска област е станал инцидент на територията на военно поделение. На 14 януари руски войник е взривил граната РГД-5 в стая, където се съхраняват боеприпаси, убивайки трима души и ранявайки 16 други, съобщава телеграм каналът "112".

Журналистите пишат, че военнослужещият, който е "пуснал във въздуха" склада с боеприпаси, е бил командир на взвод със звание сержант. Взривът на граната е провокирал детонация на боеприпаси, в резултат на което е възникнал пожар на територията на военното поделение, обхванал 450 кв. метра.

„В резултат на експлозията по предварителни данни са загинали 3 военнослужещи, 16 са ранени, а още 8 са в неизвестност. Образувано е наказателно дело“, се казва в доклада.

Според агенция ТАСС инцидентът е станал в селски дом на културата във фермата Тоненкое в Белгородска област. В резултат на детонация на боеприпаси е започнал пожар, ранени са 10 военнослужещи, включително самият сержант. Съобщава се също, че 15 местни жители са били евакуирани от къщи в близост до центъра за отдих.

Междувременно официални представители на руското министерство на отбраната и Следствения комитет все още не са коментирали събитието. Не са известни и мотивите на наборника, взривил гранатата - дали става въпрос за инцидент или гранатата е взривена умишлено. Някои руски медии пишат, че командир на взвод, някой си Дмитрий Л., е взривил граната "за забавление", но не е взел предвид факта, че наблизо има склад за боеприпаси.

Превод: GlasNews