Алиса Теплякова, деветгодишна жителка на руската столица, успешно премина допълнителни тестове в Московския държавен университет "М.В. Ломоносов". Фактът, че момичето е влязло в университета, е обявен от неговия ректор Виктор Садовничи.

Според него той вече има опит в приемането на юноши на възраст 14-15 години в университета, но случаят на Теплякова е специален. Той се позова на мнението на лекарите, които вярват, че процесът на формиране на дете на тази възраст е в разгара си. Ето защо такива деца изискват специално внимание, казва Садовничи.

Ректорът също така добави, че не знае каква оценка е получила Алис и дали тя ще може да премине състезанието във водещата образователна институция на страната.

„Сега има процес на състезателен подбор, записване“, цитира го РИА Новости. Ако момичето бъде прието в университета, каза Садовничий, той би искал да бъде наблюдавано от учител-психолог, така че престоят в университета да бъде комфортен за младата студентка.

Медиите вече писаха, че Теплякова се е дипломирала в училище на осемгодишна възраст. Тя издържала изпита по руски език, специализирана математика, биология и компютърни науки и обявила, че иска да учи в психологическия факултет на Московския държавен университет.

Университетът реагирал положително на това. Университетската администрация възнамерява да приеме млада студентка, ако се справи с уводните задачи.