Командирът на армията за противовъздушна отбрана, защитаваща Москва, Константин Огиенко е арестуван за вземане на подкуп.

Според източник на ТАСС, наказателното дело, по което генералът може да получи от осем до 15 години затвор, е образувано през юли 2023 г. Охийенко е в ареста, арестът му е удължен до 27 ноември.

Според "Комерсант" Огиенко, заедно с командира на 4-та дивизия на ПВО генерал-майор Дмитрий Беляцки, са получили 500 000 рубли от ръководителя на обществената организация "Надежда". Това е първата част от подкупа на обща стойност 30 милиона рубли, срещу който военните обещали да отпуснат земя на руското министерство на отбраната в Долгопрудни и Лобня край Москва за застрояване.

Бяляцки частично призна вината си и се споразумя със следствието. Той е пуснат под домашен арест. Огиенко не се призна за виновен. Следователите решиха, че генералът, който има "широки връзки сред служители на военното управление на руското министерство на отбраната", може да влияе на свидетели и ако бъде избрана по-лека мярка за неотклонение, той ще се укрие от следствието и съда.

Огиенко е командир на 1-ва армия със специално предназначение за противовъздушна и противоракетна отбрана от ордена на Ленин от 2021 г. и е отстранен от поста след образуване на наказателното дело.