Задържан е заместник-началникът на руския генерален щаб генерал-лейтенант Вадим Шамарин, съобщава Комерсант. Шамарин е и началник на Главното управление на комуникациите на руските въоръжени сили.

Източникът на изданието в МВР потвърди, че домът на генерала е претърсен в рамките на наказателно дело за предполагаема измама. В резултат на това Шамарин е отведен за разпит в Главното военно следствено управление на Следствения комитет на Руската федерация.

По-късно беше получена информация, че 235-и гарнизонен военен съд е арестувал Шамарин.

Както отбелязва RBC, той е арестуван за два месеца. Срещу него е повдигнато обвинение за получаване на подкуп в особено големи размери.

Според политолога Сергей Марков обиските у Шамарин може да са свързани с чистки на висши генерали.

„Шамарин заема висока длъжност на началник на главното комуникационно управление и заместник-началник на Генералния щаб на руската армия. Всичко това е продължение на чистката на висшите генерали“, написа той в канала Telegram, без да дава други подробности.

Да припомним, че през 2020 г. в рамките на дело за измама и корупция при доставка на оборудване за руските въоръжени сили беше арестуван бившият заместник-началник на Генералния щаб на Руската федерация Халил Арсланов. Той беше обвинен в измама и вземане на подкупи.

На 21 май беше задържан бившият командир на 58-а армия на руските въоръжени сили Иван Попов. Той е заподозрян в измама в особено големи размери.

Арестуваха бившия командир на 58-ма армия в Русия генерал Попов