На 24 февруари, в деня на инвазията на Русия в Украйна, в руските социални мрежи започна да се разпространява изображение – снимка на руския поет Пушкин, числото седем и емотикони на разхождащ се човек, повторени на няколко реда.

Смисълът за повечето е ясен – място (площад "Пушкин" в Москва), време и призив за протест срещу действията на правителството.

Емотиконите са кодово название, използвано от години в Русия, за обозначаване на протести и вероятно вече не е толкова скрито послание, каквото е било в началото, разкрива BBC.

Тези протести са забранени в страната от 2014 г. и нарушаването на правилата може да доведе до 15 дни задържане за първо нарушение. Повторните нарушители могат да получат присъди до пет години.

Оттогава е обичайно активистите да използват различни кодирани фрази за онлайн организиране на протести.

Какви могат да бъдат последиците?

BBC съобщава за задържани, основани единствено на активност в социалните мрежи.

Александър присъства на протест в Москва, след като публикува за това в социалните мрежи. На следващата сутрин служители в цивилно облекло го взеха пред сградата на приятелката му и го отведоха в местното полицейско управление. Той е задържан за няколко дни и е принуден да подпише документ, в който се описва какво е направил.

На 24 февруари тя публикува: „Не съм ходила в центъра от дълго време“ и цитира туит на друг акаунт, съдържащ по-категоричен призив за митинг.

Пет дни по-късно била арестувана, докато пътувала с метро.

Тя вярва, че е била открита от софтуер за лицево разпознаване, активен в системата на московското метро и на нейното съдебно заседание бил представен документ, съдържащ нейния туит, който показва, че властите са му направили снимка почти веднага след като тя го е публикувала.

Почти 14 000 души са били задържани в цяла Русия от началото на конфликта, главно заради участие в протести. Досега повечето са държани за няколко часа или дни.

Къде пишат руснаците сега? 

Закриването на независими медии, блокирането на Facebook и ограниченията върху руснаците да публикуват в TikTok отнеха ключови начини за достъп до информация, казва координаторът на OVD-Info Леонид Драбкин, и хората ще се самоцензурират от страх. 

„Сега, ако влезете в своя Instagram, има около 10 пъти по-малко публикации“, казва той.  Много от неговите контакти са изтрили изцяло своите профили в социалните мрежи. И заедно със строгите наказания, това вече се отрази на броя на хората, „достатъчно смели да протестират“.