В село Первомайское на Нова Москва (територия, присъединена към Москва), дрон тип хеликоптер падна близо до частна къща. Това съобщи руското издание на РИА Новости, позовавайки се на източници от службите за спешна помощ на Руската федерация.

Според анонимен източник дронът се е разбил близо до частен дом на ул. "Ленин". Съобщава се, че дронът е бил без взривно устройство. Няма пострадали и щети.

Руските сили за сигурност са иззели дрона за извършване на необходимите издирвателни действия.

Кметът на Москва Сергей Собянин и Главната дирекция на руското министерство на извънредните ситуации за Московска област не коментираха инцидента.

Припомняме, сутринта на 24 юли се проведе серия от атаки с дронове в Москва, където се чуха експлозии близо до сградата на руското министерство на отбраната, офиса на Leroy Merlin и други обекти.

Същия ден представителят на Главното управление на разузнаването (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна Юрий Юсов коментира този инцидент. Според него режимът на руския президент Владимир Путин няма пълен контрол дори над въздушното пространство в руската столица.

Също на 24 юли руското външно министерство описа атаките като използване на "терористични методи" и сплашване на цивилни.

Междувременно стана ясно, че Вашингтон не подкрепя атаките на въоръжените сили на Украйна срещу руски територии. Това заяви в понеделник, 24 юли, говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер, като уточни, че САЩ по-рано са дали да се разбере, че не подкрепят подобна тактика на Киев.

„Дадохме да се разбере, че като цяло не подкрепяме атаки вътре в Русия“, каза Жан-Пиер на брифинг, коментирайки атаката на украински дронове срещу Москва.

В същото време прессекретарят на Байдън подчерта, че САЩ смятат Крим за територия на Украйна.

Представителят на генералния секретар на ООН Фархан Хак, коментирайки извършения удар на 24 юли на украински безпилотен самолет над Москва, призова страните в конфликта в Украйна да избягват стъпки, водещи до неговата ескалация.

„Искаме всички страни да избягват всякакви действия, които биха допринесли за по-нататъшна ескалация на този конфликт. И ние ги призоваваме да се уверят, че това няма да се случи“, каза Хак на брифинга.