Българи разказаха за случващото се в Москва след атентата в Русия. Говори посланикът ни в страната и един от българските студенти там. У нас през целия ден вълната от съпричастност към близките на загиналите не спря пред руското посолство в София.

24 часа след стрелбата в Москва мерките в града остават затегнати. Специални протоколи за сигурност бяха активирани и на територията на българската мисия. Посланикът ни в Москва Атанас Кръстин заяви, че няма данни за пострадали наши сънародници. Руската страна е поела ангажимент, ако има такава информация  - своевременно да я предаде. Много българи обаче са били на километри от атаката. Те са разбрали, че нещо се случва още в първите минути. От тогава препоръките на властите са да се ограничи посещаването на публични места, както и да се изпълняват стриктно нарежданията на местната полиция.

Още снощи са предприети мерки, за да се защити посолството ни в Москва. В първите часове българите са останали на територията му.

„Видимо обстановката по линия на сигурността поне е спокойна, но със засилени мерки от страна на силовите структури. То е съвсем естествено. Районът около този голям мол в Москва продължава да бъде отцепен, с голямо присъствие на ФСБ и Росгвардия”, заяви Атанас Кръстин посланик на България в Русия пред Нова тв.

След новината, българският студент в Москва Тодор Ценов започва да проверява дали няма познати, които да са сред жертвите или пострадалите в комплекса "Крокус сити хол".

„Започнах да чета местните Telegram канали за новини. Но за щастие разбрах, че няма българи. Много бързо бяха задействани структурите на МВР”, споделя Тодор Ценов, студент в Държавния руски университет за нефт и газ, Москва.

Руските медицински служби разпространиха пълен списък на настанените в болници. И по официалните канали няма информация за пострадали българи. „До момента не е имало българин, който да се е свързал с нас, във връзка с този терористичен акт”, подчерта посланик Кръстин.

След стрелбата настъпва хаос, но по думите на Тодор Ценов, ситуацията е овладяна бързо.

„В руските медии плъзна много информация както правдива, така и лъжлива, доколкото разбрах извършителите за заловени”, подчертава студентът Тодор Ценов.

Мерките за сигурност остават. Без големи струпвания и с повишено внимание. „Отменят всякакви културни мероприятия, които бяха планирани в Москва и областта, включително музеи, концерти, галерии”, допълва посланикът ни в Москва.

„Повечето университети не работят днес - някои са онлайн, други са със засилена охрана”, споделя Тодор.  

В София десетки се стекоха пред Руското посолство, за да изразят съболезнования си към близките на загиналите в атентата.