Стратегическият ракетоносец Ту-160М, построен от Русия, извърши първия си полет. Това съобщават от пресслужбата на държавната корпорация "Ростех", цитирани от ТАСС.

"На 12 януари първият новопроизведен стратегически ракетоносец Ту-160М извърши първия си полет от летището на Казанския авиационен завод - клон на Туполев, част от състава на  държавната корпорация Ростех".

От там уточняват, че полетът на самолета е бил на височина 600 метра и е продължил около 30 минути. Екипажът от летци-изпитатели на "Туполев" са извършили маневри за проверка на стабилността и управляемостта на самолета във въздуха.

Генералният директор на Обединената авиационна корпорация Юрий Слюсар казва, че процентът на актуализираните и модернизирани системи и оборудване в ракетоносача Ту-160М достига 80.

Слюсар подчертава, че Ту-160М е един от най-амбициозните и високотехнологични проекти в авиационната индустрия.

Според министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров в бъдеще ракетоносецът Ту-160 може да стане носител на нови видове оръжия, включително и перспективни.

Ту-160 (неофициално руско име "Белият лебед") е свръхзвуков стратегически бомбардировач - ракетоносец с променлива геометрия на крилото. Заедно с Ту-95МС, той е в основата на съвременния авиационен флот с далечни разстояния на руските въздушно-космически сили. Проектиран за унищожаване на цели в отдалечени райони с ядрени и конвенционални оръжия. Ту-160 е най-големият свръхзвуков самолет в историята на военната авиация.