Руските власти обмисляха размяна, предлагайки да предадат Алексей Навални, виден опозиционер, срещу агента на Кремъл Вадим Красиков, съобщи Bild.

Навални, който наскоро беше обявен за мъртъв в наказателна колония, беше център на внимание заради политическата си дейност и конфликти с руските власти.

След смъртта на Навални редица публикации предположиха възможна размяна на опозиционера в близко бъдеще.

Според Bild наистина са водени преговори за възможна размяна. В тях участваха представители на Русия, САЩ и Германия. Според данните руският лидер е изразил желание да върне агент Вадим Красиков, който е в затвора в Германия.

Тялото на Алексей Навални се намира в моргата на районната клинична болница в Салехард, пише "Новая газета Европа", позовавайки се на свои източници. В събота семейството на Алексей Навални прекара цял ден в безуспешни опити да открие тялото на политика, който почина в колонията в Харп. Тялото на Навални първо е било откарано в Лабитнаги, но вечерта на 16 февруари е било пренесено в Салехардската районна клинична болница на улица "Мир".

Събеседникът на Новая газета Европа също така отбеляза, че по тялото на Навални са открити синини, които е получил приживе. Но не от побой, а в резултат на опити да бъде реанимиран.

"Такива наранявания, както ги описват тези, които са ги видели, се появяват, когато човек има конвулсии и се опитват да го задържат. Казаха също, че има и синина на гърдите, която се появява във връзка с компресия на гръдния кош", отбеляза медик..

Събеседникът на Новая газета Европа също съобщи, че нито на 16, нито на 17 февруари не е извършена аутопсия.

Напомняме, че на 16 февруари управлението на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) на Руската федерация съобщи, че Алексей Навални е починал в поправителна колония в Ямало-Ненецкия автономен окръг на 47-годишна възраст.

Съобщава се, че на политика му е прилошало след разходка и е изгубил съзнание. Според Федералната служба за изпълнение на наказанията на Руската федерация са проведени реанимационни мерки, които не са дали положителен резултат.

"Новая газета": Алексей Навални може да е починал по-рано

Смъртта на Навални е била планирана да настъпи преди Мюнхенската конференция

Г-7 иска от Русия пълно изясняване на обстоятелствата около смъртта на Навални

Руски опозиционер: Убийството на Навални е било подготвено предварително