Бившият главен равин на руската столица Пинхас Голдшмид в интервю за медиите заяви, че евреите трябва да напуснат Русия възможно най-скоро.

В интервю за британския The Guardian той обясни като причина за напускането, че това трябва да се направи „докато можете“, позовавайки се на факта, че властите в страната са в състояние да „пренасочат гнева и недоволството на масите“ към тяхната общност.

Голдшмид смята, че сега, на фона на изострените отношения със западния свят, антисемитските настроения в страната рязко са се увеличили. Затова евреите трябва да се тревожат за бъдещето си и да напуснат Русия преди момента, в който са превърнати в „изкупителни жертви“.

Духовникът смята, че в руската история вече е имало такива примери.

Според него в момента, когато "политическата система" на Русия е "в опасност", развитието на събитията ще се случи точно по такъв сценарий, както се е случило в "царските времена" и "края на сталинския режим."

В материала се посочва, че през 2022 г. рекорден брой евреи са емигрирали от Руската федерация и Украйна - повече от тях са заминали за Израел. Голдшмид каза, че е необходимо "да се спрат онези сили, които се опитват да унищожат Европа отвътре". Като пример той посочи разрушаването на еврейското училище в Тулуза, атентатите в Ница и в Берлин - на коледния базар.

„Това е европейски проблем, а не еврейски“, каза бившият столичен равин.

Превод: GlasNews