Телевизионният канал Current Time и изданието Meduza публикуваха съвместно разследване за бившия и настоящия съпруг на голямата дъщеря на руския президент Владимир Путин Мария Воронцова, която наскоро беше включена в списъка със санкции на САЩ заедно с по-малката дъщеря на Путин Катерина Тихонова.

Санкциите се стовариха и върху дете на Путин

Както по-рано съобщиха медиите и както потвърдиха източници на "Медуза", първият съпруг на Воронцова е холандският бизнесмен Йорит Йост Фаасен, който сега живее в Русия, а вторият е мениджърът от Москва Евгений Нагорни. За съществуването му не се знае до публикуването на разследването. И двата брака на Воронцова не са били официално регистрирани.

В разследването се твърди, че Йорит Фаасен е живял известно време с Мария Воронцова в Холандия през 2000-те, след което се премества в Русия, където започва бизнес "и веднага заема видни позиции в руските държавни корпорации и компании, собственост на членове на "вътрешния кръг" на Владимир Путин. Сега той отрича връзката си с дъщерята на руския президент.

В началото на 2010 г. Нагорни публикува опозиционни видеоклипове в социалните мрежи, но след това изоставя социалните мрежи - „сега той лети по света с Мария Воронцова“, пише Current Time, цитирайки източник. Твърди се, че през април 2017 г. двойката има дете - то пътува с родителите си и носи фамилията на баща си. Нагорни през 2010-те години стана управител на газодобивната компания Новатек и купи апартамент в Москва, чиято цена се оценява на стотици милиони рубли.

Героите на разследването не отговориха на молбите на медиите за коментар.

Владимир Путин нито потвърди, нито отрече, че Воронцова и Тихонова са негови дъщери. Говорителят на Путин Дмитрий Песков, коментирайки налагането на санкции срещу тях, заяви, че Русия ще отговори на санкциите срещу членове на семействата на руски лидери, като по този начин на практика ще признае връзката на Воронцова и Тихонова с Путин.