Руските въоръжени сили възнамеряват да наемат в редиците си колкото се може повече военнослужещи на договор. Тази ситуация ще избегне масовата мобилизация в Русия.

Това пише американската агенция Bloomberg, позовавайки се на три осведомени източника. Според събеседниците на агенцията Русия се опитва да избегне повторение на ситуацията с мобилизацията, както беше през есента на 2022 г.

Източници на агенцията отбелязват, че руското командване "отчасти разчита" на подписването на договори от редица настоящи наборници. В случая акцентът е върху плавен приток на нови сили, а не върху еднократна наборна служба от 300 хиляди души.

В рамките на една година въоръжените сили на Русия могат да попълнят редиците си с този брой бойци, ако приемат 30 хиляди новобранци месечно.

Според експерта Руслан Пухов сегашната стратегия на въоръжените сили на Руската федерация „очевидно“ разполага с достатъчно налични ресурси и желаещи да подпишат договора.

Може да възникне необходимост от голям приток на военен персонал за освобождаването на Харков, Запорожие или Одеса, както смята Bloomberg.

Руските въоръжени сили имат явно предимство в боеприпаси и други ресурси и продължават да напредват. На този фон на Запад нарастват опасенията, че руските сили ще постигнат „сериозни успехи“ през следващите седмици.

Експертите наричат ​​Часов Яр непосредствената ключова цел на руските въоръжени сили, което е от голямо стратегическо значение.