Тайният полковник, 53-годишният бивш бодигард на руския президент Владимир Путин Вадим Зимин, който носеше зад него "ядрения му куфар", се опита да се застреля в апартамента си в Красногорск, Московска област, сега е в реанимация в сериозно състояние. Това съобщава руското издание на МК, позовавайки се на източник.

Според журналисти той е бил открит от брат му, който е бил в апартамента по време на стрелбата, той е извикал линейка. Зимин оцеля, но е откаран в интензивното отделение в тежко състояние. Естеството на нараняванията му ни позволява да заключим, че изстрелът е произведен от него.

Британският таблоид Mirror съобщава, че той е лежал в локви кръв с огнестрелна рана в главата, а до него лежал травматичен пистолет Иж 79-9ТМ. По това време братът бил в банята, а съпругата на ранения полковник отсъствала.

Известно е, че полковникът от Федералната служба за сигурност на Руската федерация Вадим Зимин някога е отговарял за куфарчето с "ядрения бутон". Освен това Зимин преди това е играл тази роля при бившия руски президент Борис Елцин. След това той продължил да работи за ФСБ и бил повишен в полковник при Путин.

Наскоро Вадим Зимин беше под домашен арест по наказателно дело. Той е обвинен във вземане на подкуп, след като получи длъжност в митническата служба на Руската федерация и стана началник на отдела за вземане на решения за плащане на транзакции на Централното управление на териториите. През декември 2021 г. той беше задържан по подозрение за вземане на подкуп от бизнесмен. Според разследващите той е получавал 10% от всяка сделка.

Превод: GlasNews