В руските канали на Telegram се появи информация, че самоорганизирани бойци от групировката Вагнер се завръщат в зоната на Северния военен окръг. В интернет се появи информация за пристигането им на южния фронт в района на Херсон и Запорожие.

В същото време източници, запознати със ситуацията, са уверени, че „музикантите“ ще се „покажат“ и това „ще се сбъдне".

Също така някои медии писаха, че връщането е съгласувано с най-високите чинове, а бойците ще получат място на „общо основание“, но това не се отнася до руското министерство на отбраната.

Според военния експерт, полковник в оставка Анатолий Матвийчук, членовете на групата са се оказали в най-горещия участък на фронта по някаква причина. Той смята, че след загубата на командването "много от бойците са се организирали, други са се разпуснали".

Матвийчук обясни, че някои от членовете на подразделението са се присъединили към въоръжените сили на РФ, други са избрали работа в други ЧВК. Тези от тях, които се озоваха в зоната на Северния военен окръг, получиха статут на „доброволци или доброволчески отряди“. Експертът смята, че последните са сключили споразумения със силите за сигурност.

На въпроса защо „музикантите“ са избрали Херсонска област, военният обясни това със служебни и бойни мисии, които са избрани от самите „музиканти“.

Припомняме, че „Вагнер“ се смяташе за отряд от предимно суперпрофесионални щурмови самолети, докато в района на Херсон руските въоръжени сили не предприемат атаки, защитавайки предварително постигнати позиции.

Това несъответствие Матвийчук обясни, като каза, че този въпрос тревожи мнозина и наистина „музикантите“ са свикнали да атакуват. Никой обаче не твърди, че са изпратени там за отбрана.

„Най-вероятно сега те ще държат особено важни райони край Херсон, които са перспективни за нашето бъдещо настъпление“, заключи експертът.