Според последните данни на учени от клона на Vector Center в Екатеринбург, един човек, заразен с коронавирус, заразява средно още два до три души. В случай на делта щам, той може да зарази до пет-шест души.  Учените обаче са открили поне един т.нар. Супердистрибутор в Русия, който е успял да зарази стотици пъти повече хора.

Според учения Александър Семьоний, в Русия е известен случай, когато един болен е заразил 1500 души.

„Случай на суперсеитба или суперразпространение (superseeding)", цитира експерта ТАСС. Според Семьонов почти всеки може да стане супердистрибутор, ако не носи маска, не спазва дистанция и отива на многолюдни места и на работа, въпреки симптомите на болестта.

На този фон журналистите от британското издание The Guardian разказаха за откритията на учените, направени по време на пандемията COVID-19.

Учените са научили, че когато коронавирусът се разпространява, не може да не се вземе предвид ролята на така наречените аерозоли - съдържащи вируса частици, отделяни заедно с по-големи капчици, когато заразените хора говорят или кашлят. В същото време вентилацията на помещението, в което се намират хората, е от голямо значение.

Носенето на маска е важна мярка за предотвратяване на коронавирус. Защитата на дихателните пътища не само помага за улавяне на капчици, съдържащи вируса от заразени хора, но също така предпазва здравите хора от инфекция.

Друго важно откритие беше разбирането, че COVID-19 е „не само респираторно заболяване, но инфекция, поради ефекта на която могат да страдат други органи и тъкани, кръвни съсиреци, възпаление на мозъка и други усложнения, пряко или косвено."