Друга голяма руска офанзива може да започне в месеците след руските „избори“ през март. Това написа в блога си върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел след посещението си в Украйна.

Според него украинският народ все още е решен да продължи борбата. И за разлика от руските военни, украинските знаят за какво воюват. Въпреки това без западната подкрепа, която според Борел трябва спешно да бъде засилена, украинците няма да успеят.

„Това, което ЕС и неговите държави-членки ще направят през следващите месеци, за да предоставят на Украйна инструментите за противодействие на руската офанзива, ще бъде решаващо както за Украйна, така и за сигурността на Европейския съюз“, пише Борел.

Главният дипломат на ЕС също припомни, че е бил свидетел на масирания обстрел на Украйна на 7 февруари. Осигуряването на Украйна с най-добрите системи за противовъздушна отбрана е спешен приоритет, каза Борел.

Освен това политикът настоява за промяна на подхода за оказване на помощ на Украйна.

„Ако Путин победи в Украйна, сигурността ни ще бъде изложена на голям риск. Ето защо трябва да променим парадигмата от подкрепа на Украйна „колкото е необходимо“ към ангажимент да подкрепяме Украйна „с всичко необходимо“, за да спечелим войната и спечелим мир", казва Борел.

Според дипломата страните-членки на Европейския съюз сега трябва да работят със своите отбранителни компании, за да преразгледат договорите и да приоритизират доставките на оръжия и боеприпаси за Украйна.