Макар и временно и локално, но явно за първи път по време на пълномащабна война Русия успя да овладее небето във фронтовата зона. Ако това продължи и в бъдеще, което е напълно възможно, поради факта, че украинската противовъздушна отбрана е подложена на значителен натиск, последствията могат да бъдат „унищожителни“ за Украйна, отбелязва Business Insider с позоваване на експерти.

Миналата събота, 17 февруари, Руската федерация обяви превземането на Авдеевка. Според Института за изследване на войната (ISW) руснаците може да са постигнали въздушно превъзходство за първи път. Преди противовъздушната отбрана, особено наземните ракетни системи земя-въздух, не позволяваха на нито една от страните в конфликта да постигнат това, дори на местно ниво.

Джордж Барос, ръководител на екипа за геопространствено разузнаване и анализатор на ISW, каза в интервю с репортери, че подходът изглежда отразява комбинирана тактика, при която маневрените елементи на земята се подкрепят от военновъздушните сили.

„Именно този комбиниран подход попречи на украинците да защитят Авдиевка“, каза Барос.

Загубите на руските ВВС не са толкова значителни в сравнение със сухопътните сили.

Като се има предвид забавянето на доставките на оръжие и боеприпаси, трудно е да се каже дали Украйна ще може да продължи да гарантира сигурността във въздуха, както направи през почти цялото пълномащабно нахлуване.

Според анализатора въпросът е дали Украйна може да попречи на руските ВВС да придобият неограничено въздушно превъзходство по цялата фронтова линия. Ако не, тогава Руската федерация ще може да извърши разрушителни бомбардировки и да унищожи украинските градове и местните сили за отбрана.

Ако дори временно локализирано руско въздушно превъзходство се повтори, руската групировка ще може да действа по-агресивно по целия фронт, отбелязват анализаторите на ISW в скорошен доклад.

„Мащабно временно превъзходство във въздуха“ (което Руската федерация ще може да постигне, ако Украйна не използва по-ефективно противовъздушната си отбрана) „ще позволи на Руската федерация редовно да провежда широкомащабни въздушни операции и да бомбардира украински градове зад фронта линии с опустошителен ефект.